Nem bonyolult, nem nehéz, ajánlom figyelmetekbe!
HOZZÁVALÓK:
- 350 g búzaliszt (BL 55)
- 250 ml 2,8 % – os tej
- 25 g élesztő (friss)
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 1 teáskanál só
- 25 g vaj
- + lekenni 1 evőkanálnyi tej
- tetejére: szezámmag
- extra: pirított magvak, sült hagyma stb.
ELKÉSZÍTÉS:
Ebből a mennyiségből (kb 45 perc alatt) 8 db kifli lesz.
- 1 dl tejet meglangyosítunk az élesztő felfuttatásához, majd mehet bele a cukor és az élesztő, ez kb 10 perc.
- Addig lábasban megolvasztjuk a vajat, majd egy tálban összeállítjuk a tésztát. Liszt, só, vaj, maradék tej, felfuttatott élesztő. Ha kell adunk még lisztet hozzá, előfordulhat hogy felvesz még akár 30-40 g-ot is és jól kidolgozzuk.
- Ezen a ponton beledolgozhatunk magvakat (pirított tökmag, napraforgómag…), apróra vágott sült hagymát, picivel több sót is elbír … vagy akár teljes kiőrlésű liszt is kerülhet bele.
- Ha kész megfelezzük és kerek lappá kinyújtjuk, majd negyedeljük és egyesével még nyújtunk rajta egyet mielőtt feltekernénk szorosan a szélesebbik felétől. Ügyeljünk rá hogy a hajtás a végén alulra kerüljön.
- Formázhatjuk bagel formájúra is … ekkor sodorjuk és a végét egymásba hajtjuk és eligazgatjuk.
- Sütőt ideje bekapcsolni, 200 ‘C fok, alsó – felső sütés. Míg bemelegszik a sütő az pont elég a kifliknek …
- Mikor a sütő elérte a hőmérsékletet akkor gyorsan lekenjük a kifliket tejjel és megszórhatjuk szezámmaggal is.
- Sütöpapírra helyezve sütjük őket szép pirosra, ez kb 20 perc.
- Kész, voilá! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: